TUDÁS fődíjas a Bánkirobot szakkör!

A TUDÁS Expón 2017. november 11-én is színvonalas munkák között válogathatott a zsűri, amikor a díjakra érdemes szakkörök bemutatóit nézte és hallgatta. A Mobilis Interaktív Kiállító Központban megrendezett eseményen végül a  Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégiumának Bánkirobot csapata kapta a főídjat, egy 150.000 Ft értékű eszközvásárlási utalványt, az Amgen Foundation és a King Bauduoin Foundation nagylelkű felajánlásából.

A zsűri külön is méltatta a szakkör kreativitását, lelkesedését és a téma iránti elköteleződését, amely az aprólékosan kidolgozott és szakmailag megalapozott pályamunkák mellett külön növelte a bemutatók értékét, amelynek alapján a csapat maximális pontszámmal, egyértelmű első helyezettként zárt.

A bemutatott eszközök mindegyike a hétköznapi problémákra kínál egyedi megoldásokat.

A jeltolmács kesztyű alkotója, Tóth Bence. A jeltolmács kesztyű egy jelnyelvi szinkrontolmács, melynek segítségével a halláskárosult emberek a jelnyelv segítségével úgy kommunikálnak, hogy a jelelt szöveget a hallgatóság felolvasva hallja. Így a kesztyű segítségével a siket emberek képesek lehetnek mindennapi ügyeket intézni pl. a bankban, az autószerelőnél. Mindez megkönnyítheti a siket emberek társadalmi integrációját, a halláskárosultak foglalkoztatását, munkába állását. A kesztyű legfontosabb célja tehát, hogy viselője képes legyen kommunikálni azokkal az emberekkel is, akik nem ismerik a jelnyelvet.

A vízalatti kutatórobot alkotói Zsigó Miklós, Szemerszki Bálint és Tóth Bence olyan távirányítható eszköz kialakítására törekedtek, mely a víz alatti infrastruktúra állapotáról ad hiteles, élő képet pl. víztározókat működtető cégek munkáját segítve, hiszen azok kiürítése nélkül találhatják meg a szakemberek a felmerült hibákat és tehetik meg a szükséges intézkedéseket, ezzel vizet, energiát és élőmunkát is megtakarítva csökkenthetik ökológiai lábnyomukat.

Különböző eszközök vezérlése EMG-vel, Vas Bertalan alkotásaként került bemutatásra. Működésének lényege, az orvosi diagnosztikában használatos eljárás, melynek során az izmok összehúzódásakor keletkező nagyon kicsi, elektromos jelek érzékelésével eszközöket vezérelhetünk. A fejlesztő izomfeszítéssel képes számítógépes prezentációt bemutatni, távolról bekapcsolni technikai eszközöket – TV, lámpa, és a technológia alapján elkészített robotkéz akár szorításra is alkalmassá válik.

Természetesen a diákok minden kutatási-fejlesztési eredménye mögött szükség van egy elhivatott, lelkes oktatóra, aki újabbnál újabb ötletekre sarkallja őket, biztos szakmai tudása pedig segít az felmerülő akadályok megoldásában. Ez a tanár a szakmai szimpóziumon Tehetséggondozási Nívódíjjal kitüntetett Zsigó Zsolt, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégiuma mentortanára, a KUTOSZ tagja.