Interaktív beszélgetés a TUDÁS Expón

Mit jelent a siker a természettudományos pályákon? Milyen a sikert megélni, átélni egyénként, szakemberként? Mások sikere is motiválhat, vagy a saját, egyéni siker az, amely erőt adhat a karrier útján? Mennyire fontos a siker ahhoz, hogy a pályán maradjon valaki? Milyen sikerek érhetnek valakit az egyes hivatásterületeken, szakmákban? Milyen általános üzenetek fogalmazhatók meg a sikerrel kapcsolatban a természettudományos pályára készülők vagy az őket felkészítők számára?

Többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ az interaktív beszélgetés résztvevői a TUDÁS Expón, 2017. november 11-én, 12.30 - 13.15 között, a Mobilis Interaktív Kiállító Központban, Győrben.

Mindeközben a hallgatóság kérdéseket tehet fel, valamint a beszélgetés altt üzeneteket, gondolatokat fogalmazhat meg (rajzolhat le) a beszélgetés üzenőfalán.

 

A beszélgetés házigazdája:

Dr. Lippai Edit

Dr. Lippai Edit, környezetpszichológus, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Szervezet- és Környezetpszichológiai Tanszékének adjunktusa, aki az elmúlt hét évben számos KUTOSZ-os projektben tevékenykedett kutatói és oktatói mivoltában egyaránt. 2016 óta az Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja, a Magyar Pszichológiai Társaság főtitkárhelyettese. Kutató-fejlesztő munkája fókuszában az edutainment áll, azaz olyan szociofizikai környezetek kialakításának lehetőségeit keresi, amelyek az élményalapú, játékos tanulási folyamatot támogatják - amelyek tervezetten lehetőséget adnak a siker megtapasztalására is. A siker felismerése és elegáns kommunikációja oktatói munkájában is megjelenik, Magyarországon először ő hirdetett meg egyetemi szinten "Tudásmarketing" kurzust, amely - a jelentkezések arányából láthatóan - folyamatos érdeklődésre tart számot a Pedagógiai és Pszichológiai Kar hallgatóinak körében.

 

A beszélgetés résztvevői:

Dr. Hajdu Zsanett

Dr. Hajdu Zsanett biológusként végzett, majd gyógynövénykutatásból doktorált a szegedi Gyógyszerésztudományi kar Farmakognóziai Intézetében. Még hallgató korában a gyermekkori álmai nyomába szegődött és egy önálló kutatóutat szervezett meg két társával Bolíviába, ahol két évig élt andoki és amazóniai indiánok között. Egy amazóniai faluban elvégzett egy gyógynövénykutatást, amiből a biológus diplomamunkáját is elkészítette. Doktori munkája során gyógynövények hatóanyagait kutatta és gyógynövénytartalmú étrend-kiegészítők minőségét vizsgálta. 2015-ben Nemzeti Kiválóság Díjat kapott tudományos és tudománykommunikációs munkája elismeréseként. Tavaly egy Costa Rica-i őserdei kutató-oktatóközpontban tanított etnobiológiát és fitokémiát, majd megjelent ismeretterjesztő regénye, A trópusok ajándékai - Szenvedélyes kutatóutam igaz története Bolívia indiánjai között címmel. Jelenleg változatos tudományos-ismeretterjesztő előadásokat tart országszerte, amelyekben inspirálja mind az általános és középiskolás, mind az egyetemista közönséget a saját álmaik megvalósítására. Könyvének megjelenése után a lelkes olvasók kérdései hatására készítette el a Hogyan valósítsunk meg kutatóutat a Föld túloldalán? című online kurzust, amelynek hallgatói lépésről lépésre készülhetnek fel egy önálló szakmai utazás megvalósítására.

 

Dr. Simon Balázs

Dr. Simon Balázs sebésznek vallja magát, de állítása szerint inkább útkeresőnek tűnik az életútja alapján. Középiskolás évei alatt Kutató Diák volt, amikor a szervezet még a szárnyait bontogatta. Mentora és biológia tanára hatására szerette meg a kutatómunkát, azt, hogy soha ne érje be az adott válaszokkal, hanem mindig merjen újat kérdezni. A kutatásból végül igazán aktívan nem vette ki a részét, habár orvosi tanulmányai alatt is végzett kórélettani kutatásokat és oktatott az egyetemen, de mindig is inkább a manuális szakmák vonzották, "ahol igazán érzi az ember, hogy beleavatkozik egy élő szervezet működésébe". Az oktatásra való igénye azonban, hogy maga is átadhassa a tudást, mindig is megmaradt.  Sebészként itthon kezdte el a szakképzését, de 3 év után a magánegészségügyet választotta, ahol egy esztétikai klinika szakmai vezetői feladatait látta el, valamint beiratkozott a SOTE Menedzserképzésére. Legnagyobb sikerének ezen évei alatt is azt tartja, hogy olyan kollégákat képezhetett ki, akik mentalitásukban és szakmailag is azt képviselik, amit saját maga helyesnek, követendőnek vél. Azonban "sebészként az ember soha nem tudja megtagadni a hivatását", és ez őt is visszavezérelte a pályájához, így jelenleg a Szent János Kórház sebészeti osztályán folytatja sebészeti szakképzését. Mindeközben egy gyönyörű 16 hónapos kisfiú büszke édesapja. Jelenlegi legfontosabb feladatának azt tekinti, hogy ha kell betegről-betegre változtassa meg azt a sztereotípiát, amely ma a hazai orvosokkal kapcsolatban él az emberek fejében, beláttatva, hogy a gyógyító tevékenység nem a szikével, hanem a kommunikációval kezdődik.

 

Dr. Szigeti Cecília

Dr. Szigeti Cecília a Széchenyi Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karán, a Nemzetközi és a Elméleti Gazdaságtan Tanszék tanszékvezető egyetemi docense és a Kar Szakkollégiumának programigazgatója. Tanári munkáját a  Hallgatói Önkormányzat 2017-ben "Oktatók a Hallgatókért" díjjal ismerte el. Fenntarthatósági indikátorok kutatásával foglalkozik, publikációi jelentek meg szakterületén a világ vezető folyóirataiban (Ecological Indicators, Journal of Cleaner Production), történeti ökológiai lábnyom számításról szóló cikkével elnyerte az Egyetem Publikációs Nívódíját. Aktív állampolgárként résztvevője több folyóirat szerkesztőbizottságának, támogatja a zöld civil és társadalmi mozgalmakat. Szabadidejét balatonakarattyai házában kutyáival és barátaival tölti és ha teheti, minden tó- (öböl- és 2x) átúszáson indul.