A tudomány ‘kúl’ … ‘szuperkúl’ - Túlhűtött folyadékok

Hogyan lehetséges az, hogy a nagyon magasan lévő felhők 0 °C-nál alacsonyabb hőmérsékleten is vízcseppekből állnak és nem jégkristályokból? Bizonyos körülmények között az anyagok folyékonyak maradnak az olvadáspontjuknál sokkal alacsonyabb hőmérsékleten is. Bár ezt a jelenséget, amelyet túlhűtésnek neveznek, már 1724-ben felfedezte Daniel Gabriel Fahrenheit, még ma sem tudunk róla mindent. Ebben a tevékenységben a túlhűtés jelenségét lehet megfigyelni és tanulmányozni. Egy felnyitatlan buborékmentes ásványvizes palackot tegyen be a fagyasztóba 1-2 órára. Ennyi idő elteltével a víz -10 – -5 °C hőmérsékletű lesz. Mivel a vízben nincs szilárd szennyeződés, ezért még ilyen alacsony hőmérsékleten is folyékony marad – túlhűtött állapotba kerül. Óvatosan vegye ki a palackot a fagyasztóból, majd üsse oda az asztalhoz vagy kézzel üsse meg. Megfigyelheti, hogy a víz igen gyorsan jéggé kristályosodik (megfagy) az egész palackban. A kristályosodást a folyadékon végighaladó lökéshullám indította el. Megjegyzés: ne hagyja a palackot túl hosszú ideig a fagyasztóban, ugyanis ha a víz hőmérséklete -10 – -5 °C alá csökken, az akkor is megfagy, ha nincs benne kristályos szennyeződés.

A tevékenység elvégézése során a diákok a túlhűtés jelenségét figyelhetik meg.

A tevékenység az alábbi linken érhető el:

http://www.scienceinschool.org/hu/2010/issue17/supercooling