Új projekt: TUDÁS - Természettudomány tanulás és tanítás áttörésének segítése

 A KUTOSZ a King Baudouin Foundation United States és az Amgen cég támogatásával a Broadening the horizon of science teaching and learning in Hungary munkacímmel projektet indíthat 2015 februárjától. A projekt arra keres válaszokat, hogyan bővíthető a természettudományokkal foglalkozó tanulók köre.

 Az egyéves projekt lehetőséget ad az egyes iskoláknak, hogy olyan 13-19 éves tanulókat vonjon be a (biológia, fizika, földrajz és kémia tantárgyakon keresztül megjelenő) természettudományok tanulásába, akikre a hagyományos tehetséggondozás kevésbé fókuszál. Ezáltal a projekt hozzájárul az iskolában is megmutatkozó szegregációs megkülönböztetés leküzdéséhez.
 
A cél a természettudományok iránti érdeklődés felkeltése, ezen keresztül a természettudományos megismerés gyakorlása, valamint ezen tanulók szocializációjának elősegítése. A projekt három részből épül fel: a tanulókon és a tanárokon kívül a szülők bevonásával is támogatjuk a tanulók fejlődését.
 
A projekt első része a tanulók befogadó tanítását célul tűző szakkörökre összpontosít. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt szakkörök részt vehetnek a  2015 őszén megrendezendő regionális expókon, ahol díjakat kapnak. Ezen felül, a kiválasztott szakkörök ajánlhatnak egy-egy tanulót, akik közül harmincan részt vehetnek a 2015 augusztusában megrendezett, hat napos tehetséggondozó táborban. A kiválasztott 30 fő számára a tábor teljes ellátása, minden programjával együtt ingyenes, és emellé útiköltség-térítést is biztosítunk.
 
A második rész tanárok számára kínál lehetőségeket, egy kampány, regionális workshopok és egy továbbképzés formájában.
A kampányban tanárok dolgoznak páros vagy csoportos munkában: legalább egy idegennyelv-szakos és egy természettudományi szakos pedagógus együttműködésére építünk. A tanár-párok (vagy teamek) idegen nyelvű tananyag adaptációját valósítják meg: a nyelvszakos tanár fordítása alapján a természettudományi szakos tanár úgy formálja késszé a tananyagot, hogy az a szakköri céloknak ( a tanulók sajátos igényeinek) mind inkább megfeleljen. A legjobb adaptációkat díjazzuk: a pályamunkákat 2015 júniusában várjuk.
A 2015/2016-os tanév első félévében, regionális workshopok keretén belül a tanárok megosztják a szakkörökön szerzett tapasztalataikat, és különböző témákan (elsősorban: inkluzív pedagógia, IBL / felfedeztető tanulás) foglalkozásokon vehetnek részt.
Emellett ingyenes online kurzusokon is tapasztalatot cserélhetnek 2015 őszén.
 
A harmadik részben a szülőket szeretnénk elérni. Kerekasztal beszélgetések, interaktív konferenciák segítségével megismerhetik, miért és hogyan érdemes a kreativitásnak teret engedni. Részt vehetnek egyetemek által rendezett szülő-tanár, szülő-gyerek workshopokon, ahol megoszthatják véleményüket is.
 
Hamarosan közé tesszük felhívásainkat is!
 
A projekttel kapcsolatban a következő címen lehet érdeklődni: project.kuttanar@gmail.com .
 
Broadeing the horizon of science teaching and learning in Hungary. Supported by a grant from the King Baudouin Foundation US in collaboration with the Amgen Foundation