Címlap
Címlap

Felfedeztető tanuláshoz (IBL) valamint felelős kutatás és innovációhoz (RRI) kapcsolódó tananyagok

 

ARK OF INQUIRY:

KREATÍV TUDÁS - KÍSÉRLETES VILÁG - ÖRÖMTELI TANULÁS

Red Sludge

On October 4, 2010, at 12.10 PM the dam of reservoir no. 10 of alumina plant of MAL Hungarian Aluminium (MAL Zrt.) collapsed causing a catastrophe without precedent. The sour cream like, highly alkaline thick mud flooded the area of Kolontár and Devecser near the reservoir. The damage caused casualties, injuries, psychological trauma and quite serious property damage.

CSI: Investigating a Medieval Crime

On November 5, 2009, archaeologists exhumed the body of Tycho Brahe (1546 - 1601) from a tomb in Prague with the intention of clarifying the cause of the famous Danish astronomer's death. He is believed to have died from mercury poisoning. The researchers hope to use modern medical diagnostic tools to shed light on Brahe's medical history. They want to ascertain the real cause of death through the analysis of the remains of his bones, hair and clothing.

The function and role of the knowledge of anatomy during the lesson of grammar

This project is based on teaching of the speech sounds in scientific aspects concentrating on interdisciplinary of sciences like biology/anatomy and language. The purpose of the work is to show the interrelation of speech organs and the organs of nutrition and to emphasize the operation of these organs during the formation of speech sounds. The aim of the work is to acquire the knowledge and have experiences in natural way with doing some experiments in order to make the children understand the learning is not only the process when you sit and read something.

Egy ipari katasztrófa a kémikus szemével

2010. október 4-én 12 óra 10 perckor a MAL Zrt. Ajkai timföldgyára X. számú vörösiszap-tározójának a gátja átszakadt, ami példa nélküli katasztrófát idézett elő. A tározó melletti Kolontár és Devecser térségét a tejlfölszerűen sűrű, erősen lúgos kémhatású iszap elárasztotta, halálos áldozatokat, súlyos sérüléseket, lelki traumát és igen komoly anyagi károkat eredményezve.

C-vitamin: egy Nobel-díjat érő molekula!

Mi, magyarok különösen büszkék lehetünk akkor, ha a C-vitaminról van szó. Nobel-díjas tudósunk, Szent-Györgyi Albert neve összeforrt a C-vitaminéval. Nem véletlen. A C-vitamin számos, szervezetünkben zajló folyamathoz elengedhetetlen – ráadásul sok civilizációs ártalom vagy káros életmódbeli hatás (például a dohányzás) enyhítésében is segít. Számos élettani állapot esetén jótékony hatású, és más anyagokhoz képest még a kérdéses esetekben (például nagyobb adagok alkalmazása esetén) is csak kevés kockázattal rendelkezik.

Az élet alapja - vízzel kapcsolatos vizsgálatok

Mi érdekeset árulhatunk el egy olyan köznapi és közismert anyagról, mint a víz? Azokat a dolgokat, jelenségeket (sőt: akár látványosságokat, ritkaságokat), amelyekkel túlságosan gyakran találkozunk, gyakran éppen ezért nem is vesszük igazán szemügyre. Az alábbi, vízzel kapcsolatos vizsgálódások is csupa-csupa olyan jelenségre hívják fel a figyelmet, amelyet nap mint nap tapasztalunk – ha nem is mindig közvetve. A víz állandó vándorlása – sejtjeinkben, keringési rendszerünkben és környezetünkben – életünk alapját jelenti.

Egy gyümölcstorta titkai

A gyümölcstorta igazán csábító édesség – és elkészíteni sem olyan nagy ördöngösség. Kivéve, ha valami mégsem sikerül. Például nem dermed meg a tetején a zselé… De hát miért?! Hiszen követtük a recept előírásait… Akkor hol lehet a hiba? Romlott volt a zselatin? Vagy talán a recept volt rossz?

Az alábbiakban egyszerű, „konyhakémiai” kísérlettel deríthetünk fényt a jelenség okára.

Impresszionisták a kémiaórákon

A sumi nagashi (kiejtése: szumi nagasi) egy hagyományos japán papírfestési módszerre utal. Az eljárás lényege, hogy tust vagy más speciális festéket öntenek óvatosan a víz felszínére, majd ezeket finoman elkeverik. A víz felületére helyezett itatóspapír (vagy más, nedvszívó papírfajta) megfestődik és megszárítva érdekes mintázatot mutat.

Ebben a részben nemcsak ezzel a japán technikával, hanem néhány festékanyaggal illetve a polaritással és a felületi feszültséggel kapcsolatos problémákkal is foglalkozni fogunk.

Tükröm, tökröm mondd meg nekem: ki a legszebb a világon?

Mióta világ a világ – de különösen mióta nem divat az idősödés, férfiak és nők egyaránt lelkesen kutatták a fiatal bőr titkát.

Egy igazán mérges történet!

Eben M. Byers sikeres ember volt: ötvenes multimilliomos iparmágnás, sportember, a társasági elit tagja, az A.M. Byers Vasgyár igazgatója, a Bank of Pittsburgh és a pennsylvaniai bank elnöke, a Lake Erie Dock Company vezérigazgatója. Byers a kiváltságosok életét élte, még a gazdasági válság idején is. Nem fenyegette veszély sem New Yorkban fenntartott lóverseny-istállóit, sem pittsburghi házát, de még rhode island-i illetve south carolina-i nyaralóit sem.

// impresszum // kapcsolat