Megkezdődött az első Ark of Inquiry pedagógus továbbképzés!

Az Ark of Inquiry: Kreatív tudás - kísérletes világ - örömteli tanulás projekt első továbbképzésének a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium adott otthont, 2016. április 18-án. A résztvevő pedagógusok gyakorlati feladatok megoldásán keresztül - és a felfedeztető tanulásban már otthonosan mozgó Besis kollégák támogatásával - ismerkedtek meg az Ark of Inquiry keretrendszerével, a pedagógiai elveivel és az alkalmazás lehetőségeivel.

A képzés jelenléti és távoktatásos szakaszokból áll: az ezek közötti "szünetek" biztosítják azt, hgoy a résztvevőknek alkalmuk legyen egy-egy tevékenységet a saját gyakorlatukban is kipróbálni. Ezek közül a leghosszabb, jelenléti szakaszban a résztvevők együtt dolgoznak az alapok megtapasztalásán, megvitatásán és a gyakorlatba ültetés módjain. A távoktatás során webináriumokon keresztül vitatják megaz értékelés módját és a megvalósítás lehetőségeit a regisztrált pedagógusok. A 30 órán nem akkreditált képzésről a résztvevők tanúsítványt kapnak.

Az első részben a résztvevő pedagógusok saját maguk próbálták ki, mit tapasztalnak az Ark portált kipróbáló tanulók. A tanárok maguk is regisztáltak a portálra, amelyere az ősz folymán már maguk is fel fognak tudni tölteni tevékenységeket, illetve maguk is alkothatnak csoportokat növendékeik számára.

A portál jelenleg még fejlesztés alatt áll, de a következő linken a neve és e-mail címe meadásával bárki regisztrálhat:http://arkportal.ut.ee/

 

A képzés második részében a résztvevők csokoládéval dolgoztak: a feladatmegoldás "maradékát" természetesen lehetőségük volt el is fogyasztani. A csoportmunka érdekes tapasztalat volt mindannyiunk számára, hiszen bizonyos szempontból a pedagóguspálya magányos: bármennyire is szeretünk a kollégákkal együttműködni, az óráinkon jellemzően egyedül kell helyt állni.

A megoldott feladat mintájára a tanárok és tanítók saját feladatot dolgoztak ki, felhasználva a felfedeztető tanulás és a felelős kutatás és innováció képzésen megismert alapelveit.

A képzés további részében az itt megalkotott feladat értékeléséről, illetve az Ark of Inquiry portálon található anyagok alkalmazásáról lesz szó.

Köszönjük minden résztvevőnek az aktív, alkotó részvételt és a nyitottságot!

A házigazda Besinek hálával tartozunk a kiváló feltételek megteremtéséért és a saját jó gyakorlatok megosztásáért!