Címlap
Címlap

Tudománynépszerűsítés az Interneten – vasárnap zárult a Kutatók a Neten 2014

Vasárnap zárult a kutató bloggerek, web- és Facebook-oldalt szerkesztők negyedik virtuális seregszemléje a Kutatók a Neten 2014. A felvezető hétvége és a program hete alatt 1991-en keresték fel a kutatok.net weblapot, 6092 aloldalt letöltve. A résztvevő blogokat bemutató felületre 3034-en kattintottak, a tudományos weboldalakéra 391-en és a Facebook-oldalakére 228-an. Az egyes standokat - melyeken a tudománynépszerűsítő internetes naplók részletes bemutatkozását és a bloggerek/weblapszerkesztők kutatási hátterét ismerhették meg - összesen 615-en keresték fel. A bemutatkozó felületek aktiválásától kezdve, az utóbbi harminc napban, 308-szor kattintottak tovább a látogatók a blogokra, weblapokra.

 

A „kedvencem” közönségszavazásra blog kategóriában 915, a weboldalakra 111, míg a Facebook-oldalakra 58 szavazat érkezett. A Kutatók a Neten 2014 kedvenc blogja Györke Ágnes London olvasatai című naplója lett (32,1 %). A blog azokhoz szól, akik nemcsak az útikönyvekből ismert Londonra kíváncsiak, hanem szeretnének bepillantást nyerni a metropolis mindennapi életébe irodalmi szövegeken és vizuális műalkotásokon keresztül. Második helyen (16,6 %) végzett a Fisli Éva nevével fémjelzett Mafot, egy fotótörténeti oldal mindazoknak, akik látni és nemcsak nézni szeretnek. A harmadik legnépszerűbb (16,3 %) a Rákosi György által vezetett Névmásblog, mely a magyar névmások nyelvtanával foglalkozik.

A legkedveltebb (41,4 %) weboldal Pokorádi László kutatócsoportjának lapja lett (Virtual Lab of Process & System Modeling). A második (24,3 %) illetve harmadik (18,9 %) helyen a Magyar Országos Levéltár által 2001-ben indított, a XX. század történelmével foglalkozó elektronikus forrásközlő és levéltári kutatások eredményeit bemutató ArchívNet (szerkesztő: Dékány Szilveszter) és a magfúziós kutatásokat népszerűsíti, a Magyar Euratom Fúziós Szövetség (szerkesztő: Szabolics Tamás) oldala, a Fúzió – a jövő energiája végzett.

A Facebook-oldalak terén a legtöbb szavazatot a Szomszédaink voltak…, a magyarországi holokauszt 70. évfordulójára készült online kiállítás (44,1 %) és a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára (40,4 %) kapták. Mindkét lap szerkesztője Dékány Szilveszter. A harmadik (11,3 %) helyen szerepelt Budapest Főváros Levéltára, szerkesztők: Csiffáry Gabriella; Fazekasné Toma Katalin és Török Péter.

 A Kutatók a Neten fő célja idén is az volt, hogy a kutatások iránt érdeklődők közös platformon ismerkedhessenek meg a tudomány művelőinek hétköznapjaival és eredményeivel.  Köszönet minden résztvevő bloggernek és szerkesztőnek, látogatóinknak és kommunikációs partnerünknek, a Békésifi Magazin csapatának. Külön köszönet jár azoknak, akik hírét vitték rendezvényünknek.


“Mert kutatni mindenki szeret…” – pályázat eredményhirdetése


A NanoTudomány Nemzetközi Közössége – folytatva az elmúlt évek hagyományait – idén is pályázni hívta a középiskolásokat és az egyetemistákat. A felhívás azt a célt tűzte ki, hogy a pályaművek feltérképezzék a középiskolások és kezdő egyetemisták körében legkedveltebb tudománynépszerűsítő programokat, internetes portálokat, rendezvényeket. A benyújtott munkáknak egy-egy, a pályázó érdeklődési körére jelentős hatást gyakorló, pályaválasztását befolyásoló tudománynépszerűsítő – az iskolai tanórákhoz szorosan nem kötődő – programot, rendezvényt vagy weboldalt kellett bemutatnia.

 A felkért szakmai zsűri értékelte a Kutatók a Neten 2014 alkalmából meghirdetett „Mert kutatni mindenki szeret…” című középiskolásoknak és egyetemistáknak kiírt tudománykommunikációs pályázatra érkezett műveket. Figyelembe véve a beküldött pályamunkák számát és azok tematikus eloszlását, az alábbi eredmény született:

Középiskolai kategóriában I. helyezést ért el Becse Ábris, a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium diákja (felkészítő tanár: Halász László), aki a Kutatók Éjszakája helyi rendezvényéről készült fotómontázzsal pályázott. A képpel és a csatolt írásával igyekezett visszaadni ennek a kiemelkedő napnak az iskola életére és a diákokra gyakorolt hatását.

A II. helyezett Fekete Regina, a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium tanulója lett, aki esszéjében az MTA TTK MFA Nanoszerkezetek Kutatócsoportjának weboldalát mutatta be, felidézve az intézet által szervezett nyári kutatótáborban szerzett élményeit.

III. helyezett Boros Boglárka, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium diákja (felkészítő tanár: Lőrinczy Anna), pályaművében a helyi Mobilis Interaktív Kiállítási Központról írt, megosztva látogatásainak tapasztalatait.

Az egyetemisták kategóriájában a zsűri I. helyezésben részesítette Horváth Adélt, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatóját. Dolgozatában a Digital Humanities Awards rendezvényt mutatta be, rávilágítva, hogy mit nyújthatnak a bölcsészeti informatikában rejlő lehetőségek a tanároknak és kutatóknak.

Köszönet a pályázók és a felkészítő tanárok értékes munkájáért! A pályaműveket illetve azok részleteit az év során publikáljuk majd a www.kutatok.net tudománykommunikációs blogon. A nyertesek tudománynépszerűsítő könyvcsomagban részesülnek.

 

Kapcsolat:

Dr. Paszternák András

andras.paszternak@nanopaprika.eu

06-70-2211983

// impresszum // kapcsolat